Waarom
een taxatie?

Afspraak maken

Klassieke auto’s:

Je klassieke auto die beschadigd raakt of wordt gestolen. Dat overkomt jaarlijks vele klassiekerliefhebbers. Hierdoor kiezen de meeste klassiekerliefhebbers voor een volledige dekking bij hun verzekering. Hierdoor moet je met het uitgekeerde bedrag binnen een redelijke termijn weer een vergelijkbare auto kunnen kopen. Hiervoor is een vooraf officieel erkend taxatierapport noodzakelijk.

De getaxeerde waarde dient als vaste waarde bij uitkering bij diefstal of schade en is de basis voor de bepaling van de premie.
Ook bij alleen een WA verzekering is een taxatierapport zinvol. De verzekeraar van de tegenpartij zal zijn uitkering baseren op het taxatierapport.
In het taxatierapport staat een uitvoerige omschrijving van het voertuig en het zegt wat over de kwaliteit en conditie van het voertuig.

Bij jonge voertuigen wordt vaak de dagwaarde uitgekeerd. Dat is de nieuwwaarde onder aftrek van een bedrag voor waardevermindering door veroudering, schade of slijtage.

Bij klassiekers en bijzondere auto’s werkt dat niet zo. Daar gaat het om de vervangingswaarde. Daarbij speelt de conditie van de auto een grote rol. Is de auto in concours staat of gebruikte toestand of is de auto niet rijdbaar en is er veel werk nodig en missen er onderdelen.

Vervangingswaarde Art.7:960BW

Voor klassiekers wordt een vervangingswaarde volgens Art.7:960 Burgerlijk Wetboek bedoeld.
Dit is het bedrag dat nodig is voor het verkrijgen van een naar soort, kwaliteit, staat en ouderdom gelijkwaardig motorvoertuig.
Hierbij is het uitgangspunt dat het vervangende motorvoertuig binnen een redelijke termijn van maximaal 2 maanden bij een bonafide handelaar (garagebedrijf, dealerbedrijf, merkspecialist, klassieker voertuigbedrijf, enz.) wordt aangekocht.

Bijzondere auto’s

Bij bijzondere auto’s die niet als klassieker worden gezien is het belangrijk om bij de verzekeringsmaatschappij te informeren of zij bij diefstal of schade uitgaan van de dagwaarde of taxatiewaarde. Denk hierbij aan de sportwagenmerken zoals Porsche, Lotus, Ferrari, enz. Of bij speciale modellen die afwijken van de gemiddelde auto.

Fiscale redenen

Er zijn ook fiscale redenen om een auto te laten taxeren. Bij een auto van 15 jaar of ouder betaal je geen bijtelling over de nieuwwaarde maar over de waarde in economisch verkeer (WEV). De bijtelling is dan 35% over de WEV. Dat is in de meeste gevallen gunstiger dan een bijtelling over de nieuwwaarde.

Waarde economisch verkeer (WEV)
Onder waarde economisch verkeer wordt verstaan het bedrag dat voor het motorvoertuig bij aanbieding ten verkoop, op de voor de zaak meest geschikte wijze en na de beste voorbereiding, door de meest biedende gegadigde, zou zijn besteed.

Deze waarde wordt vaak gebruikt bij:

  • vaststelling waarde voor fiscale bijtelling voor youngtimers ouder dan 15 jaar.
  • vaststelling waarde voor successierechten.
  • overdracht van een motorvoertuig vanuit bedrijfsactiva naar privé.

Bij de meeste verzekeraars is de geldigheid van een taxatierapport 36 maanden. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of dat daar ook zo is. U moet zelf de termijn van 36 maanden in de gaten houden.